Εργαστήρι Γραφής Ενηλίκων

 Ένα βιωματικό σεμινάριο  για εκείνους, που θέλουν να εντρυφήσουν στο κόσμο της λογοτεχνίας και γράφουν κι επιθυμούν να εκφράσουν τη σκέψη τους μέσα από τη γραφή. Στη διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν  με τις τεχνικές της αφήγησης και του λόγου, θα εκφραστούν ζωντανεύοντας τις ιδέες και τα συναισθήματά τους  με  εργαλεία το χαρτί και το μολύβι. Αναζητούμε την φλόγα  της έμπνευσης μέσα από το δημιουργικό γράψιμο, απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες και τα φύλα, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, φοιτητές, σπουδαστές, δημοσιογράφους, ηθοποιούς, εικαστικούς, θεατρολόγους, γραφίστες, ξεναγούς, νέους επαγγελματίες, συνταξιούχους και εργαζόμενους και σε όσους λαχταρούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

 Στην φαντασία και την έμπνευση δεν υπάρχουν περιορισμοί. Τα ερεθίσματα για δημιουργία υπάρχουν παντού τριγύρω μας. Εμείς θα σας δείξουμε τον τρόπο να διαχειρίζεστε τις ιδέες σας, ώστε να τις αξιοποιείτε με το δικό σας μοναδικό τρόπο.

Έναρξη:  Σάββατο 23 Νοέμβριου, 11π.μ.

Διάρκεια Εργαστηρίου: 20 ώρες (10 δίωρες συναντήσεις μια φορά το μήνα από Νοέμβριο-Ιούνιο)

Συνολικό κόστος εργαστηρίου: 200 ευρώ (20 ευρώ/ μάθημα)

για φοιτητές και ανέργους: 160 ευρώ ( 16 ευρώ/ μάθημα)

Ισχύει έκπτωση 10% για: αδέρφια,  όσους επιλέξουν να εγγραφούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, που πραγματοποιούνται στο χώρο μας καθώς και σε όσους  έρθουν με φίλο/η τους στο ίδιο εργαστήριο.

Προκράτηση θέσης: 20 ευρώ/ 16 ευρώ για ανέργους και φοιτητές

Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό:   IBAN:GR71 0172 2030 0052 0309 2987 074

Σε περίπτωση μη διεξαγωγής του σεμιναρίου το ποσό αυτό επιστρέφεται

Στα στοιχεία της κατάθεσης θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και η λέξη ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πληροφορίες-Εγγραφές: Πατρόκλου 10, Λάρισα,
Επικοινωνία:  2410532224, 6978578997 & 6982149963

Περιεχόμενο – Ενότητες Μαθημάτων:

Μάθημα γνωριμίας:

 Α΄ μέρος: Είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε τους λόγους που ο καθένας από εσάς επέλεξε τη δημιουργική γραφή και να μάθουμε ποιες είναι οι γνωστικές και συναισθηματικές σας προσδοκίες. Θα θέλαμε επίσης να αποκτήσουμε εικόνα σχετικά με αυτό που θεωρείτε εσείς απαραίτητο στοιχείο για να πετύχει κανείς την τέλεια γραφή καθώς επίσης και τι σας κερδίζει σε ένα ανάγνωσμα. Το τρίωρο αυτό θα καθορίσει  τη μετέπειτα πορεία του σεμιναρίου καθώς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις επιδιώξεις του καθενός από εσάς.

Β΄ μέρος: Πρώτο βήμα δημιουργικής γραφής

2ο Μάθημα:

Α’ μέρος: Ζητήματα πλοκής και δομής • Πώς δομείται μια ιστορία;  • Η πλοκή σε ένα αφηγηματικό κείμενο. • Πώς δημιουργούμε ένα οργανωμένο και αισθητικά ολοκληρωμένο κείμενο;  • Ποιοι είναι οι  τρεις βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται μια ιστορία;

Β’ μέρος: Δημιουργική Γραφή στη πράξη

3ο Μάθημα:

Α΄ μέρος: Χρήση της αφήγησης και της περιγραφής • Πώς να αφηγούμαστε γεγονότα και πράξεις; • Πώς περιγράφουμε; • Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούμε για  να ζωντανέψει η αφήγηση και η περιγραφή μας

Β’ μέρος: Δημιουργική Γραφή στη πράξη

4ο Μάθημα:

Α΄ μέρος: Η διαμόρφωση των χαρακτήρων • Πώς χτίζουμε έναν ήρωα;  • Ποια είναι τα ερωτήματα που θέτουμε ; • Ποιους κανόνες  δεν παραβιάζουμε;

Β’ μέρος: Δημιουργική Γραφή στη πράξη

5ο Μάθημα:

Α΄ μέρος: Αφηγηματικές τεχνικές: • Τι ρόλο αναλαμβάνει ο αφηγητής στην ιστορία;  • Από ποια σκοπιά πρέπει να βρίσκεται ο αφηγητής ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να τηρεί τους κανόνες που θέτουμε; 

Β’ μέρος: Δημιουργική Γραφή στη πράξη

6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο  Μάθημα: Δημιουργική γραφή στην πράξη:  Δημιουργία ολοκληρωμένου έργου, ανάλυση και συζήτηση με σκοπό την τελειοποίησή του.

Εισηγήτρια: Αναστασία Δρούγκα

 Η Αναστασία είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και διδάσκει σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και σε ενήλικες. Ταυτόχρονα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής γραφής και έχει βραβευτεί για το Διήγημά της με τίτλο: « Η συνάντηση». Έχει εξειδικευτεί στη «Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας» και στη «Νευροψυχολογία και Ειδική αγωγή». Σπουδάζει ελληνική Νοηματική γλώσσα. Φιλοδοξία της είναι να συνδέσει τη μάθηση με δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αποσκοπώντας έτσι στη διαμόρφωση πολύπλευρων προσωπικοτήτων.

Skip to content